Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Εις τιμήν και Μνήμην του αειμνήστου Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου


Εις τιμήν και Μνήμην του αειμνήστου Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Κεχαριτω­μένης Τροιζήνoς,  το Σάββατο 12 Νοεμβρίου  τελέστηκε  το ετήσιο  μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου.

Ο π. Επιφάνιος, υπήρξε επιφανής κληρικός,  θεολόγος και κανονολόγος στην Ελλάδα, που στήριξε πάντοτε το φρόνημα των ορθοδόξων πιστών. Αγάπησε ιδιαίτερα τον Μοναχισμό, ίδρυσε ο ίδιος  Μοναστήρι και στήριζε πνευματικά και με τις κατάλληλες οδηγίες, όλους όσους επιθυμούσαν να ιδρύσουν και να οργανώσουν Κοινόβια Μοναστήρια.

Κατά την διαδικασία της σύνταξης και δημοσίευσης  του «Εσωτερικού Κανονισμού», της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Μεταμρφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου,  υπήρξε ο κύριος συντονιστής, για την ολοκλήρωση και σύνταξη όλων των άρθρων. Εκφραστής όπως πάντα,  της ορθόδοξης μοναστικής παράδοσης, αλλά και γνώστης των νομοκανονικών ζητημάτων, έδωσε μέσα από τον Εσωτερικό Κανονισμό την προσωπική του σφραγίδα και ευλογία για το ξεκίνημα της νέας Μοναστικής Αδελφότητος.

Σήμερα με τη δημοσίευση αυτή,  ένα χρόνο μετά την κοίμησή του, με ιδιαίτερα αισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών, αφιερώνουμε εις τιμήν και αιωνία μνήμη του αειμνήστου, π. Επιφανίου (σε αρχείο pdf), τον Εσωτερικό Κανονισμό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, όπως ακριβώς ισχύει μέχρι σήμερα. (Πρώτη δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Εκκλησία παράρτημα του τεύχους υπ’ αρ. 23-24 / 1-15 Δεκ. 1984).

Ο π. Επιφάνιος, (κατά τα έτη 1980-1984) σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου μακαριστό Δαμασκηνό Κοτζιά,  με τον ιδρυτή και κτήτορα  της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Αρχιμ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, αλλά και με τον π. Ευάγγελο Ματζουνέα,  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ασχολήθηκε με την σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού.  Επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για το έργο αυτό, όπως ενθυμούμεθα πάντοτε και από τις επισκέψεις στο γραφείο του, τότε, και είναι αυτός, που ενέταξε και ειδική διάταξη στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβίου, σχετική με τους ιδιαίτερους ιεραποστολικούς σκοπούς και στόχους, χαρακτηρίζοντάς το και ως «Ιεραποστολικόν Κέντρον – Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου».

Συνημμένα παραθέτουμε τον Κανονισμό από το αρχείο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ο οποίος στο δακτυλογραφημένο κείμενο (του 1980), φέρει τις υπογραφές όλων των ιδρυτικών μελών της μοναστικής Αδελφότητος, του ιδρυτού και Καθηγουμένου Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Λογοθέτη, καθώς και την υπογραφή του επιχωρίου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κυρού Δαμασκηνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου