Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

«Παύσατε πυρ» - Οι διώξεις κατά κληρικών στην Ελλάδα και οι επικίνδυνες συνέπειές τους.


«Παύσατε πυρ» -  Οι  διώξεις κατά κληρικών στην Ελλάδα  και οι επικίνδυνες συνέπειές τους.

Σάλος  ξέσπασε στην Ελλάδα αλλά και στο διεθνή χώρο, με την ξαφνική απόφαση για την προφυλάκιση του Γέροντα Καθηγουμένου π. Εφραίμ του Βατοπεδινού. Ιδιαίτερη εντύπωση και πολλά ερωτήματα δημιούργησε  το γεγονός επίσπευσης της διαδικασίας, ώστε να εκτελεστεί η απόφαση αυτή παραμονές των Χριστουγέννων. Όταν μάλιστα μέχρι στιγμής, κανείς άλλος, από όσους κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο συγκεκριμένο «σκάνδαλο Βατοπεδίου», δεν πήρε το δρόμο για τη φυλακή.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλους παράγοντες  να παρεμβαίνουν υπέρ του π. Εφραίμ, φανερώνουν το πόσο δυναμισμό μπορεί να εμπεριέχει και το πόσο ανεξέλεγκτες διαστάσεις μπορεί να πάρει, ένα ζήτημα, τέτοιας μορφής, όπως είναι η ποινική  δίωξη-φυλάκιση, ενός επώνυμου θρησκευτικού λειτουργού, Καθηγουμένου μιας Αγιορείτικης Μονής με μεγάλη ιστορία, κοινωνικό έργο και διεθνή προβολή. Πρωτοφανές γεγονός και για το Άγιο Όρος.

Κανείς αρμόδιος μέχρι στιγμής δεν τοποθετήθηκε επίσημα στο να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Τι τέλος πάντων θα πείραζε αν αφού πρώτα τέλειωναν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων αμέσως μετά εκτελείτο, ή όποια απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης; Προφανώς δεν θα δοθεί ποτέ κάποια πειστική απάντηση. Έτσι είναι όλος ο ορθόδοξος ελλαδικός και όχι μόνο  κόσμος εκτεθειμένος στην ανώνυμη ή επώνυμη συνομωσιολογία, που τρέφει κάθε είδους σκοπιμότητα και το χειρότερο απ’ όλα, που υποδαυλίζει το φανατισμό, που όταν γίνεται και θρησκευτικός, εγκυμονεί άπειρους κινδύνους, για την ισορροπία και την ασφάλεια της κοινωνίας.

Κομματικοί παράγοντες,  εκκλησιαστικά πρόσωπα, κύκλοι θρησκευτικών οργανώσεων, κληρικοί κάθε βαθμού, αλά και διπλωματικές υπηρεσίες, νομικοί κύκλοι, διάφορα πρόσωπα, δημοσιογράφοι, φορείς και πολλοί απλοί πολίτες, τοποθετούνται στο όλο ζήτημα, χωρίς βέβαια να είναι πάντα ιδιαίτερα  προσεκτικοί με τις παρεμβάσεις τους, όπως απαιτούν οι παρόμοιες περιστάσεις.

Όσον αφορά στις δημόσιες τοποθετήσεις, ιδιαίτερα παραγόντων της ελλαδικής  Εκκλησίας, ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί το αντιφατικό γεγονός, ότι ενώ σήμερα Σεβασμιώτατοι εν ενεργεία Μητροπολίτες, διακηρύσσουν δημόσια εμμέσως πλην σαφώς την «υπέρ» του κατηγορουμένου θέση τους, παλαιότερα «άφηναν ανεξέλεγκτο», άλλο συνάδελφό τους Ιεράρχη,  να  κατακεραυνώνει δημόσια  τον π. Εφραίμ, προσπαθώντας με τον τρόπο του, όχι να τον διορθώσει αλλά  να «τον ρίξει στη φυλακή». Όπερ και όπως φαίνεται, σήμερα «το επέτυχε».

Τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει άραγε μέσα στους εκκλησιαστικούς χώρους στην Ελλάδα; Τα λόγια του Απ. Παύλου «ότι καθ’ υπερβολήν εδίωκον …» (Γαλ. 1, 13), μήπως είναι σήμερα, που καταρρέουμε από την κρίση, πιο αναγκαίο από ότι άλλες φορές, να αναλογιστούμε πόσο επίκαιρα μας ταιριάζουν; Με πόση «υπερβολή»,  παρατηρούμε να «διώκονται» και να κατασπαράσσονται ανηλεώς κληρικοί, που δουλεύουν και προσφέρουν στην εκκλησιαστική μας κοινωνία; Και στην περίπτωση του π. Εφραίμ, που είναι γνωστό, το  ότι βορειοελλαδίτης Μητροπολίτης τον «έθεσε στόχο», προ ετών, πόσο μπορεί να «καμαρώνουν» σήμερα οι υπόλοιποι Ιεράρχες μας, όταν κανένας τόσο καιρό πριν, δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτή την καταδίωξη; Οι πρόσφατες δηλώσεις στήριξης Ιεραρχών, υπέρ του διωκομένου σήμερα κληρικού απ την ελληνική δικαιοσύνη, δεν απαλλάσσουν παντελώς την Εκκλησία μας, για τον αλληλοσπαραγμό, που επιτρέπει να συντελείται μεταξύ των στελεχών της. Ήδη είναι νωπές οι μνήμες, για την άλλη περίπτωση, που Μητροπολίτης πέρασε τα κάγκελα της φυλακής, μετά από μακρά δικαστική αντιπαράθεση με Ιερά Μονή της επαρχίας του. Τί ωφελεί το να κλαίμε, όταν είμαστε ως Εκκλησία, οι συν - υπαίτιοι των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα;

Το παράγγελμα «παύσατε πυρ», είναι το πιο ταιριαστό, μεταξύ κληρικών, να ακουστεί φωναχτά,  αλλά και να εκτελεστεί. Είναι καιρός να αντιγράψουμε και κάτι καλό από τη ρωμαιοκαθολική πραγματικότητα, που στο θέμα αυτό, νομίζω,  μας βάζει τα γυαλιά. Δεν παρατηρείται σ’ αυτούς τέτοια μεγάλης έκτασης, διαπόμπευση και καταδίωξη κληρικών από κληρικούς. Δεν μπαίνουν εύκολα οι κληρικοί της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο «εκτελεστικό απόσπασμα», ώστε να ξεκληρίζεται η σημερινή Εκκλησία από στελέχη, που πολύ δύσκολα μπορεί να παραχθούν.

Μια βόλτα στα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων  –ειδικά των ακυρωτικών-  θα μας αφήσει άφωνους, αντικρίζοντας τις  δεκάδες υποθέσεις, που σύρουν ενώπιον της «κοσμικής» δικαιοσύνης για απονομή του δικαίου: Κληρικούς, Mητροπόλεις, Ιερά Σύνοδο, Ενορίες, Ιερές Μονές ακόμη και Πατριαρχεία. Τουλάχιστο μεταξύ κληρικών να σταματήσει  η «καθ’ υπερβολή δίωξη». Χιλιάδες σελίδες γράφονται από κληρικούς σε υπομνήματα με κατηγορίες κατά άλλων κληρικών, με στόχο να εξουθενωθεί ο «αντίπαλος». Να μπει στη φυλακή ο δικός τους «εχθρός». Το συντομότερο. Ας είναι και Χριστούγεννα. Ας είναι και Μεγάλη Παρασκευή.

Το «Δίκαιο της Χάριτος» που διδάσκει η ορθοδοξία είναι δυσεύρετο στην καθ’ ημάς ανατολή. Οι κληρικοί πάντως σήμερα καλούμαστε να βγάζουμε τον κόσμο από την φυλακή, αν μπορούμε. Να τον διορθώνουμε.  Όσοι έχουν τους λόγους τους να κάνουν το αντίθετο, δεν μπορούν να έχουν συμπαράσταση απ τους κληρικούς. Η δικαιοσύνη ας αφεθεί από μόνη της στο δύσκολο έργο της απονομής του δικαίου.

Η δημόσια διαπόμπευση του Καθηγουμένου π. Εφραίμ, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε γίνεται από κάποιο αρμόδιο όργανο. Όσοι δόλια εξυπηρετούνται από το να τον κατηγορούν δημόσια, μπορεί να είναι πολύ πλησίον στις σκοπιμότητες, από κάποιους που  τάχα προσπαθούν να «τον σώσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου