Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Απόφαση 19 / 2003 Συμβουλίου Εφετών Πατρών - Απαλλακτική περί ΦΠΑ & Αναπτυξιακού Έργου


Περί καταχωρήσεως ποσών ΦΠΑ, αναπτυξιακού έργου την Ι. Μονή Μ.Σ.

Η δικαστική αθωωτική απόφαση, σταθμός στην ιστορία του μοναστηριού Μεταμορφώσεως  Σωτήρος  Ναυπάκτου!  Αρ. 19/2003, 17 Ιαν.2003.
Για να δείτε την απόφαση πατήστε εδώ
Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, αθωώνει την Ι. Μονή, και τα μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου, μετά από τις έγγραφες, δημόσιες, καταγγελίες και παρεμβάσεις, του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου, (1998, 2001), ότι τάχα κατά την ανέγερση και επιδότηση των κτιρίων του  Ξενώνα κλπ. δεν τηρήθηκαν κανονικά στα λογιστικά βιβλία, οι εγγραφές του ΦΠΑ, αλλά, έγινε κατάχρηση, δήθεν σε βάρος της Μονής (!).

Για την ιστορία του πράγματος.



Όλα ξεκίνησαν προφανώς επειδή, ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, θεωρούσε, ότι  το αναπτυξιακό έργο, που έκτιζε και επιδοτούσε το ελληνικό Δημόσιο στη Μονή, έπρεπε να υποστεί λογιστικά κρατήσεις υπέρ τρίτων... Γεγονός βέβαια στο οποίο το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, "δεν υπάκουσε"...  Η συνέχεια ήταν οι ατελείωτες μητροπολιτικές καταγγελίες, και η διαπόμπευση, προς κάθε δημόσια Αρχή, προς τον τύπο κ.ά. μέχρι και σήμερα,  στο τέλος του 2012.

Κήρυξε  κυριολεκτικά  δημόσια, αυτόν τον «ιερό πόλεμο», στις 4-10-98, με ενυπόγραφη επιστολή του, στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τον τίτλο  « ποιος τον ελέγχει;»,  βλέπε το σχετικό  Link:

Άρχισε από τότε να κατηγορεί δημόσια για πλήθος κακά, (για τα οποία βεβαίως δεν κατηγορούσε ποτέ πριν από την έγκριση της επιδότησης του ΥΠΕΘΟ προς την Μονή), και μάλιστα τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα, ότι τάχα δεν έκανε  «υπακοή» στον Επίσκοπο!...
 Το δημοσίευμα, έφθασε σύντομα στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Το συμπέρασμα, όμως, της Εισαγγελέως Πρωτοδικών - Εισαγγελική Διάταξη - απάλλαξε παντελώς την Μονή, από τις σοβαρότατες κατηγορίες του Μητροπολίτη, με την κατάληξη «Αποφαίνεται, ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία εναντίον των κατηγορουμένων… σε βάρος ΝΠΔΔ της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος».
Αργότερα, και ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών, ενέκρινε και συμφώνησε με αυτήν την Εισαγγελική Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος, με το υπ’ αριθμ. 649/ 19-10-1999 οκτασέλιδο έγγραφό του, έγραψε στην ΔΙΣ περί «προτεσταντικής νοοτροπίας» της Εισαγγελικής Διάταξης (
sic)… και περί του ότι «…των διαφόρων χρημάτων τα οποία εισρέουν στην Ιερά Μονή… από τις κρατικές επιχορηγήσεις δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από τον Μητροπολίτη η προσπόριση παρανόμου οφέλους ή βλάβης του Δημοσίου ή της Ιεράς Μητροπόλεως. Δεδομένου δε ότι από την εκτέλεση των έργων στην Ιερά Μονή, καταβάλλεται το ΦΠΑ και ποσό 1% …, 3% …, 2%... κλπ διαπιστούται η παράβασις».
Στο δε Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά το γεγονός, ότι το Συμβούλιο Εφ. Πατρών εξέδωσε την από 17 Ιαν.2003, ως άνω απαλλακτική, για τη Μονή απόφαση, επέμεινε και έλεγε έξι μήνες αργότερα , σε βάρος της Μονής,  στο υπ’ αριθμ. 439/25-7-2003 έγγραφό :
«η Ιερά Μονή έχει λάβει υψηλές Κρατικές Επιχορηγήσεις… οφείλει να αποδώσει πολλά ποσοστά σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς».  

 Κάθε φορά που μια υπόθεση, έκλεινε υπέρ της Μονής, ξανά - αρχίζει με νέες ημερομηνίες, νέων "επισκοπικών" καταγγελιών,  νέων εγγράφων, για τα ίδια ερωτήματα, πάλι  απ’  την αρχή.

Η συγκεκριμένη, πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση, κράτησε ως τις 17 - 01- 2003. Μια πενταετία. Κατά το διάστημα αυτό, υπήρξαν συνεχείς, έγγραφες «ιερές» παρεμβάσεις του Σεβ. κ. Ιεροθέου Βλάχου, ώστε να "κατευθύνει" το έργο των δικαστικών λειτουργών, προς τη δική του στρατηγική. Έγγραφα, επιστολές και υπομνήματα, προς κάθε κατεύθυνση. Μέχρι τον Άρειο Πάγο (!)

Τελικά, μετά την "αποτυχία" αυτή του Μητροπολίτη, στο ποινικό πεδίο, φάνηκε, δυστυχώς, ότι έπρεπε να ευρεθούν άλλα "όπλα", εναντίον των μοναχών, πιο αποτελεσματικά.  

Άνοιγε ο δρόμος για την εφεύρεση της επιβολής προσωπικών ή και ομαδικών πειθαρχικών ποινών "πνευματικού" χαρακτήρα, όπως  π.χ. η "ακοινωνησία", ώστε να μη μπορούν πλέον τα δικαστήρια να κρίνουν τις διοικητικές πράξεις των "επιτιμίων" παρόμοιας μορφής, που είναι ανύπαρκτα (μη εκτελεστά) κατά τη νομοθεσία...

Όποιος έχει υπομονή και χρόνο, ας μελετήσει τη συνημμένη απόφαση (αρ. 19 του 2003 Συμβ. Εφ. Πατρών). Ήταν το τέλος μιας επίπονης ποινικής διαδικασίας, πού λίγο έλειψε, από του να οδηγήσει στο δρόμο της φυλακής, τους κτήτορες  και  ευεργέτες  της  Ι. Μονής Μεταμορφώσεως,  που επί δεκαετίες κατέβαλαν όλους τους μισθούς τους, ώστε να ολοκληρωθεί η νέο – ανεγειρόμενη Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, ένα κόσμημα της τοπικής Ναυπακτιακής  κοινωνίας.

Σημειώνεται, ενημερωτικά, ότι  παράλληλη δικαστική διαδικασία,  ακόμη εκκρεμεί, στα φορολογικά δικαστήρια Διοικητικού  Πρωτ. Μεσολογγίου και Διοικ. Εφ. Πατρών, ενώ πλέον  η Ιερά Μονή, ευρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών, λόγω της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω παντελούς έλλειψης εσόδων και περιουσίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου